Hoe bepaal je je huidtype? Vindt jij het lastig om te ontdekken welk huidtype jij hebt? En kun je daarom geen goede keuze maken in huidverzorging? In deze column ga ik je uitleggen hoe je je huidtype bepaalt.

Wat bepaalt je huidtype?
Je huidtype wordt bepaalt door de hoeveelheid talg die de talgklieren in de huid produceert. Dit is voor een groot deel door erfelijkheid bepaalt. Het kan wel zo zijn dat bepaalde invloeden de talgproductie beïnvloeden zoals; hormonen, medicatie, verkeerde cosmetica, voeding en leefomgeving.

Welke huidtypes zijn er?
Er zijn 3 soorten huidtype; normaal, droog en vet. Deze 3 huidtype kunnen ook allemaal op je gezicht aanwezig zijn. Dit noemen we dan een gecombineerde huid. Ik zal even de huidsoorten apart benoemen en waar je dat huidtype aan herkent.

  1. Normaal huidtype: De normale huid heeft een normale porie structuur, een normale huidglans en een normale talgproductie.
  2. Droog huidtype: De droge huid heeft een fijne porie structuur, een doffe huidglans en vertoont vaak schilfers en heeft een lage talgproductie. Bij dit huidtype kunnen gerstekorrels (milia) aanwezig zijn.
  3. Vet huidtype: De vette huid heeft een grove porie structuur, een glimmende huidglans en heeft een verhoogde talgproductie. Bij dit huidtype zie je vaak onzuiverheden zoals mee-eters en puistjes.

Vochtgehalte
Wanneer je huid trekkerig aanvoelt komt je huid vocht tekort. Het vocht is dan voor een groot deel verdampt uit je huidcellen. Het vochtgehalte bepaalt dus niet je huidtype. Iedere huid kan vochtarm zijn. Ik krijg vaak van cliënten te horen dat ze denken dat ze een droge huid hebben omdat de huid trekkerig aanvoelt. Maar dat kan dus fout zijn. Het huidtype kan ook gecombineerd zijn. Helaas wordt er dan ook verkeerde cosmetica gebruikt waardoor de huid anders gaat reageren en er problemen of irritaties ontstaan. De cosmeticalijn krijgt dan de schuld, maar waarschijnlijk is het dan niet de geschikte (aangepaste) crème die bij dat huidtype past.
De meeste huidverzorging bevat ook een moisturizing. Een ingrediënt die ervoor zorgt dan de natuurlijke moisturizing factor (NMF) op peil blijft.

In onderstaande video leg ik je uit hoe je het beste je huidtype kunt verzorgen.

Mocht je nog vragen hebben of wil je graag een huidadvies? Vind dan hier de LaSarel schoonheidsspecialiste bij jou in de buurt.

This site is registered on wpml.org as a development site.